Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.10.2006 12:22 - КОЛКО ГОЛЯМ СИ ТИ ???
Автор: ravia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1449 Коментари: 2 Гласове:
1



КОЛКО ГОЛЯМ СИ ТИ ???

ТВОЯТ БОГ Е ЦАР И КОГАТО ОТИВАШ ПРИ НЕГО, ИДИ С ЦАРСКО ИСКАНЕ

Пустинята

    Слънцето припича жарко.Пясък скърца между зъбите. Хиляди хора, струпани на куп, очакват голямата промяна в своя живот,края на техните мъки. Изправени пред земята, обещана им от техния Бог, тръпнат в очакване на завръщането на своите шпиони.

/Числа 13:25-27/ "...и наистина там текат мляко и мед; ето и плода й.."

   НЕВЕРОЯТНО! Стотици години в робство. Те савите родени като роби. А сега изправени пред избора да бъдат господари на своята съдба. Но съгледвачите не спряха до тук. /Числа 13:28-33/

   Всички умряха пред прага на спасението си, освен Исус Навиновият син и Халев-Ефониевият син. Израилтяните измряха не поради исполините, Енаковите синове, а поради ограничението в собствения им ум.

ЗАПОМНИ:

    Никога те давай на нещо да контролира живота ти, освен на вярата!

   Знаем, че много от хората днес в църква търпят лъжите на дявола. Знаеш ли, аз мразя дявола. Мразя го, защото той ограничава, а в Бог няма ограничения! Дяволът убива. Бог дава живот! Живот във всякакъв смисъл на думата! Не ти ли омръзна да слушаш, че трябва да бъдеш скромен пред Бог? Да се задоволяваш с това, което имаш? Не са ли ти достатъчно манната и водата от канарата, че искаш мляко и мед? Не ти ли е достатъчно спасението на твоята душа, че искаш "росата на небето и тлъстината на земята" ?

Война

     Писъци на жени и деца. Войни с биещи от уплаха сърца. Петима царе с армиите си, обединени в едно и разположени на стан пред Гаваон. /Ис.Навин 10:5/ Тогава Словото казва, че Гаваонците пратиха известие до Исус Навин да дойде и да им помогне срещу петимата царе. А Господ каза на Исус: "Не се плаши от тях, защото ги предадох на теб; никой от тях няма да устои пред теб" /ис.Навин 10:8/ Последва битка. Битка, в която "загиналите от камъните на градушката бяха повече от онези, които израилевите синове убиха с меч" /Ис.Навин 10:11/ И тогава Исус Навин отправи искане към Бог, което един "нормален" ум не може да побере в себе си.

     "Тогава Исус се обърна към Господа- в деня, когато Господ предаде аморейцтие пред израилтяните и каза в присъствието на целия Израил:Спри,слънце, над Гаваон и ти,луна, над долината Еалон. И слънцето застана на място и луната спря, докато народът отмъщаваше... Такъв ден не е имало нито преди, нито след това- Господ да послуша така човешки глас; защото Господ воюваше за Израил" /Ис.Навин10:12-14/Невероятно! Чудя се, ако някой от нас беше на мястото на Исус Навин, как би се молил? Примерно:

   Господи, издигни каменна преградаи спри всичките ни врагове, пред и да е залязло слънцето. Или, Господи, ние бяхме до тук, но тъай като не виждаме, Ти го довърши. Нужно ли беше слънцето да спре? Нима Бог не каза, че Боят е Негов? Нима загиналите от камъните на градушката не бяха повече от онези, които израилевите синове убиха с меч"? Защо Бог спря слънцето? Защо луната застана над долината Еалон? Заради Исус! Явно Исус Навин е пропускал доста често събранията в църква. Не беше учен да се задоволява с това, което има. Не знаеше, че да иска нещо голямо и непобиращо се в ума е егоистично и нескромно. Той не познаваше ограничения в ума и Бог отговори на молбата му. ИСУС Навин отиде при Бог с голямо искане, което и днес е трудно смилаемо за нашия ум.

  ЗАПОМНИ:

   Единстеното ограничение, което може да ти попречи е ограничението, което сам си поставиш. И още: Там, където свършва разума, започва вярата!

УСИЛНИ ВРЕМЕНА

   Земята се пука от жажда. Реките са като утъпкани пътеки, а кладенците – без капка вода. Един цар управлява в грях. Цар Ахав: "Но Ахав, Амриевият син върши зло пред Господа повече от всички, които бяха преди него" /ІІІ Царе 16:30/. В същото време друг един стои пред Бог вправедност и послушание. Пророк Илия. И пророк Илия се яви пред цар Ахав: "...В името на живия Господ, на Коогото служа, ти заявявам, че през тази година няма да падне роса, или дъжд, освен чрез дума от мен." /ІІІ Царе 17:1/ Невероятно! Илия от същото естество като теб промени климата на земята за три години и шест месеца! Какъв егоист само. Хората нямаха вода за пиене, всичко съхнеше, а той не престана да се храни от благословената делва на бедната вдовица. Тук май не си съгласен. Ще ми кажеш, че Илия се покори на Божието Слово, от него нищо не зависи, а аз нещо не съм разбрал. Тогава ела с мен, за да питаме Яков: "Голяма сила има усърдната молитва на праведния човек. Илия беше човек със същото естество като нас; и се помоли усърдно да не вали дъжд и не валя дъжд на земята три години и шест месеца; и пак се помоли и небето даде дъжд, и земята произведе плода си"/Яков 5:16-18/ Е не аз, Бог казва, че ти и Илия сте от едно и също естество. И не за Илия а за теб Бог написа този пример. Да знаеш, че когато застанеш пред Бог с усърдна молитва и голямо искане, Той е мощен да го направи! /ІІІ Царе 18:41-45/

ЗАПОМНИ:

Няма значение кой иска от Бог, няма значение какво искаш от Бог, единственото, което има значение е КАК го искаш

ДВАМА ДУШИ ВЪРВЯТ

     По-старият, облечен с кожух, крачи напред, а по младият го следва плътно по петите му. Пророк Илия и слугата му Елисей. "И когато господ щеще да възнесе Илия на небето с вихрушка, Илия отида с Елисей от Галгал. И Илия рече на Елисей:" Седи тука, моля защото Господ ме прати до Ветил. А Елисей рече: Заклевам се в живота на душата ти, няма да те оставя. И така слязоха във Ветил." /ІІІ царе 2:1,2/ Елисей знаеше, че Бог ще вземе Илия и Елисей очакваше това. Още повече отколкото другите мислеха, че е възможно. Елисей мечтаеше повече, отколкото другите мислеха, че е практично. Затова, когато когато Илия попита Елисей какво иска, той не сепоколеба и миг: " И когато преминаха, Илия каза на Елисей: Искай какво да ти сторя,преди да бъда отнет от теб. И рече Елисей: Моля, нека бъде в мене двоен дял от духа ти"/ІV Царе 2:9/ ДВОЕН ДЯЛ . Невероятно! Не беше ли достатъчен и един дял? Илия нямаше равен на себе си сред пророците! Елисей го знаеше и въпреки това каза: Двоен дял искам. Странно. Елисей като че ли нямаше чуство за мярка. Не можеше ли да поиска двоен дял за всички пророци или всички да имат по равно? Явно Елисей като малък не е ходил на неделно училище, защото щеще да знае, че трябва да се задоволява с това, което има, а повече от това е егоистично.

ЗАПОМНИ:

ОТЛИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ МОГАТ ДА СЕ ПОСТИГНАТ АКО:

СЕ ГРИЖИШ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ДРУГИТЕ МИСЛЯТ, ЧЕ Е УМНО;

РИСКУВАШ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ДРУГИТЕ МИСЛЯТ, ЧЕ Е БЕЗОПАСНО

МЕЧТАЕШ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ДРУГИТЕ МИСЛЯТ, ЧЕ Е ПРАКТИЧНО

ОЧАКВАШ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ДРУГИТЕ МИСЛЯТ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО

ГОЛЯМА РЕКА

    Йордан. Отвъд Йордан малка група мъже събрани около един, който има власт да отнема и да дава живот. Господ Исус и 12 ученика. Изведнъж от групата двама стават и се приближават близо до Исус:"Тогава се приближават при Него Яков и Йоан,...

      А Той им каза:Какво желаете да ви сторя? Те му рекоха:Дай ни седнем един отдясно Ти, а един от ляво Ти, в Твоята Слава"/Марко 10:35-37/ НЕВЕРОЯТНО! Ти срещал ли си друга подобна молба? Единият от ляво, а другият от дясно на Исус.В ума на тези двама братя липсваха думите скромност, равенство, ограничение. Да не би да бяха най-слабите ученици на Христос? А дали се сбъдна молбата им? Не знам. Но знам, че братята знаеха, че разликата между възможното и невъзможното е в кое от двете вярваш! Когато един отидем при Бог, няма да се учудя, ако от ляво и от дясно на Исус стоят Яков и Йоан. Тук, на земята ще ти покажа отношението на Исус към тях по-късно: "И дохождат на едно място наречено Гетсимания; и каза на учениците си: Седете тука, докле се помоля. И зе със себе си Петър, Яков и Йоан и захвана да се ужасява и тъгува"/Марко 14:32,33/ Прочети го пак! Кого взе Исус със себе си? Точно така. Същите двама братя, които Го молеха да седнат единия от ляво Му, а другия от дясно Му. Същите двама братя, срещу които останалите възнегодуваха.

НЕ СПИРАЙ! ТВОЯ БОГ Е ЦАР! ЗА ТОВА КОГАТО ОТИВАШ ПРИ ЦАР, ИДИ С ЦАРСКО ИСКАНЕ! С ТАКАВА МОЛБА, КОЯТО САМО ТОЙ МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНИ! С ТАКОВА ИСКАНЕ, КОЕТО УМЪТ НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕРЕ. С ИСКАНЕ, ДОСТОЙНО ЗА ЦАРЯ НА ЦАРЕТЕ, БОГ НА СЛАВАТА!

АЗ СЪМ Е НЕГОВОТО ИМЕ!

Е, колко голямо искането, с което ще отидеш при Бог на Славата?

Ще оставя статията недовършена. Ти я довърши. Един човек седи и си чете: Колко голям си ти? Изведнъж осъзнава: Този човек съм аз! След това застанах пред Господа на Славата и отпрових най-голямото си искане в моя живот.

ПОИСКАХ:.......

 




Гласувай:
1



1. slavei - Мъдрост и Разум
12.10.2006 12:43
Това е, което си поисках, за да знам как да живея всред хората в този свят и да нося достойно името - Християнин! :)))
цитирай
2. ravia - :)))))))))))
12.10.2006 15:05
Страхотно искане :)
цитирай
Търсене